Полша и Чехия са против плановете за разширяване на персонала на европейската гранична агенция Фронтекс, опасявайки се, че ще получават по-малко европейски средства за пътна и железопътна инфраструктура. Това заяви днес във Варшава полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Франс прес.

Централата на Фронтекс се намира в полската столица и агенцията смята да построи там внушителна сграда върху терен, предоставен й от полската държава, в очакване на значително разрастване на службата, желано от Брюксел и Берлин, предаде БТА.

Според ЕК и Германия това ще даде възможност за по-голям контрол върху миграционните потоци, но няколко страни в Южна и Източна Европа са против, смятайки, че разширяване на ролята на Фронтекс би ограничила суверенитета им.

"По наше виждане значително увеличаване на служителите на агенция Фронтекс е необосновано", заяви пред журналисти Моравецки на обща пресконференция с чешкия си колега Андрей Бабиш.

"Такива предложения наистина има. Нищо обаче не може да се направи без пари. Боим се, че по-голямо финансиране за Фронтекс би означавало по-малко финанси за структурните фондове, за изграждането на пътища и жп линии", заяви Моравецки.

Полша далеч не е след главните бенефициенти от кохезионната политика, получавайки в последните години около 10 милиарда евро нетни средства годишно, припомня АФП.

"Във финансовата перспектива за 2021-2027 г. искаме максимум фондове за развитие на инфраструктурата, за регионалната политика и за Общата селскостопанска политика", заяви полският премиер, подчертавайки, че западните страни "извличат значителни печалби от европейската интеграция".

"Ние, страните от Централна Европа, искаме най-сетне да се изравним с жизненото равнище в Западна Европа. Именно затова служат структурните фондове", напомни той.

Моравецки каза също, че Варшава и Прага "са на една дължина на вълната" относно отказа на задължителните квоти за мигрантите, както и за Брекзита.