Изборните секции отвориха врати в цяла Полша, където днес се произвеждат президентски избори, на които настоящият държавен глава Анджей Дуда ще се опита да спечели втори мандат, предадоха световните агенции.

Гласуването започна в 7 ч. местно време и ще продължи до 21 ч. местно време. Тогава ще бъдат оповестени и данните от екзит пол.

За президентския пост се борят общо 11 кандидати. Сегашният държавен глава Анджей Дуда е подкрепян от управляващата партия "Право и справедливост". Главният му съперник е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия "Гражданска платформа". Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня, лидерът на Полската селска партия Владислав Кошиняк-Камиш, Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост" и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

Президентските избори трябваше да се състоят на 10 май, но бяха отложени заради коронавирусната пандемия. Сега поляците имат право да гласуват лично в секциите или по пощата. Много от гласоподавателите, живеещи в чужбина - около 380 000 души - вече гласуваха. Близо 192 000 избиратели от над 30 милиона имащи право на глас пък избраха да гласуват по пощата на изборите.

Ако днес никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще участват двамата кандидати, събрали най-много гласове на първия тур. Последните социологически проучвания предполагат, че почти сигурно ще има втори тур. Данните от анкетите прогнозират 40 процента за Дуда на днешното гласуване и 29 процента за Тшасковски. Най-вероятно именно те двамата ще се борят за президентския пост на втори тур.