Американското дружество по диалектите избра за дума на десетилетието 2010 г. - 2019 г. неутралното местоимение "те", използвано от все повече хора, които отказват да приемат за себе си категориите мъж или жена, съобщи АФП.

Други финалисти за дума на десетилетието бяха "климат", "Аз също", "Черният живот също е важен".

Местоимението "те" вече беше избрано за дума на 2019 г. от речника "Мериам-Уебстър". То се използва в единствено число от все повече американци, които се определят като "небинарни".

"Когато основна част на речта като местоименията стават важен показател за тенденциите в обществото, лингвистите наострят уши" - каза лингвистът Бен Зимър, който председателства вчера гласуването в Ню Орлиънс.

"Те" е и дума на годината на Американското дружество по диалектите през 2015 г.

Американското дружество по диалектите е основано през 1889 г. Състои се предимно от лингвисти и университетски преподаватели, но членството е открито.

За дума на десетилетието 2000 г. - 2009 г. Американското дружество по диалектите избра "гугъл", а на 1990 г. - 1999 г. - "уеб".

Все повече знаменитости се определят като небинарни, например певецът Сам Смит и Индя Мур от сериала "поза". Показателно за нарастващата значимост на това явление в обществото е и все по-широкото присъствие на такива образи в сериалите и шоубизнеса.