Microsoft съобщи, че е открила нови руски хакерски опити, насочени към американските политически групи преди изборите за американския Конгрес тази есен, съобщи "Асошиейтед прес".

Според компанията, хакерска група, обвързана с руското правителство, създава фалшиви домейни в интернет, които се маскират като две американски консервативни политически организации- Института "Хъдсън" и Международния републикански институт. Три други фалшиви домейни бяха създадени, за да изглеждат като принадлежащи на членове на американския Сенат.

Шефът на юридическия отдел на Microsoft Бред Смит заяви ,че атаката на хакерите е имала за цел да навреди на Демократическата партия. Хакерите са планирали да получат лични данни и пароли на своите жертви в мрежата, но засега опитите им не са се увенчали с успех.

Съобщението идва само седмици след като сенаторът Клеър Маккаскил, демократ от Мисури, който се кандидатира за изборите разкри, че руските хакери се опитват неуспешно да проникнат в компютърната си мрежа в Сената.

 Microsoft посочи като съпричастни в атаките хакерската група Strontium или както още я наричат ​​Fancy Bear или APT28, които са свързани с руската разузнавателна агенция ГРУ според специалният прокурор Робърт Мюлер.