Испанската полиция е върнала във вторник българска гражданка, която пристигнала без уважителна причина на летището в Палма де Майорка, съобщи на сайта си вестник "Диарио де Майорка".

Служителите на реда са установили, че пътуването й не е оправдано с оглед на мерките, предприети от Испания за спиране на разпространението на коронавируса. Те не са й позволили да влезе в Майорка и са я върнали обратно в България.

Властите на Балеарските острови са съставили във вторник общо 39 акта за неспазване на ограниченията за придвижване, уточнява испанското издание, цитирано от БТА.

Междувременно Великобритания затвори временно посолството си в Северна Корея и целият му дипломатически персонал напусна страната, съобщи днес британският посланик, цитиран от Ройтерс.

Решението е взето, защото "ограниченията за влизане в страната правят невъзможна ротацията на нашия персонал и извършването на дейността на посолството", каза в комюнике Форин офис.

Обединеното кралство поддържа дипломатически отношения със Северна Корея и ще опита да върне дипломатите си в Пхенян възможно най-скоро, се казва още в съобщението.

В същото време САЩ прехвърлиха прага от 100 000 починали носители на новия коронавирус, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Първият смъртен случай на болен от Ковид-19 в САЩ бе установен в края на февруари. В страната има близо 1,7 случая на заразени с коронавируса, от които около 385 000 са оздравели

Въпреки това, Вашингтон започва от утре първа фаза от смекчаването на карантинните мерки, съобщи кметицата на федералния окръг, цитирана от Ройтерс. Мюриъл Баузър, която издаде заповед на 30 март хората да си стоят по домовете, каза, че през последните 14 дни се наблюдава трайно намаляване на случаите на новия коронавирус.

Събиранията на над 10 души ще продължат да са забранени. Ресторантите ще могат да обслужват клиенти в откритите си части, като на една маса ще могат да сядат максимум 6 души. Масите ще трябва да бъдат на 1,8 метра разстояние една от друга. Фризьорските салони могат да отворят врати, но клиенти ще се приемат само с предварително записан час. Магазините, предлагащи стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да обслужват клиенти, без обаче те да влизат вътре. Отварят парковете, но не и басейните.

"Знаем, че хората са нервни. Това е страшен вирус и те трябва да са нервни", каза Баузър и добави, че трябва хората да продължат да спазват социална дистанция и добра хигиена.

Досега в американската столица са регистрирани 8400 инфекции с Ковид-19 и 445 смъртни случая.

Властите в Москва също започват от 1 юни нов етап от отмяната на ограниченията, въведени за спиране на разпространението на коронавирусната инфекция, след като вчера президентът Владимир Путин заяви, че най-лошият сценарий в столицата е избегнат, предаде ТАСС.

"От 1 юни ще започнем втори етап от смекчаването на ограниченията, в рамките на който ще възстановят работа много търговски предприятия и сферата на услугите, а жителите на града, макар и с ограничения, ще могат да излизат на разходки", съобщи вчера кметът Сергей Собянин.

Той припомни, че преди две седмици властите пристъпиха към първия етап на облекчаване на ограниченията, което позволи на над 300 големи промишлени предприятия да подновят работа, както и да се поднови строителството на жилища, детски градини, училища и други съоръжения.

Гражданите, включително хората над 65 години и страдащите от хронични заболявания, ще могат да излязат от дома си на разходка и да спортуват на открито. Отварят се и парковете.

Автосалоните, магазините за нехранителни стоки, обектите за химическо чистене и други услуги, при които няма продължителен контакт между служител и клиент, ще могат да подновят работа. Освен засилена дезинфекция в търговските обекти, купувачите и персоналът трябва да са с маски и ръкавици.

Най-голям прираст в света за последното денонощие има в Бразилия. Там смъртните случаи на заболели от Ковид-19 са над 25 000, след като за 24 часа бе съобщено за 1086 починали, съобщи Министерството на здравеопазването. Най-тежко засегнатата страна в Латинска Америка е установила 411 821 инфекции с новия коронавирус и 25 598 смъртни случая.