Британската полиция е стреляла пред украинското посолство в Лондон тази сутрин, след като шофьор се е врязал умишлено два пъти в колата на посланика, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на съобщение на дипломатическото представителство.

Инцидентът е станал около 10 ч. (12 ч. българско време). Кола се е врязала в паркирания пред посолството автомобил на украинския посланик.

Полицията, повикана от посолство, е блокирала колата на извършителя, но въпреки това той още веднъж се е врязал в автомобила на посланика. Полицаите са били принудени да открият огън по колата. Използван е бил и елекрошоков пистолет. Мъжът, на около 40 години, е бил задържан и откаран в болница като предпазна мярка, но не е бил ранен, каза полицията. Никой не е пострадал.

При инцидента не са пострадали сътрудници на посолството.

Никой не е пострадал в инцидента и случилото се не се разглежда като тероризъм, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на лондонската полиция.

Какво съобщиха от посолството

От дипломатическата служба на Украйна описаха инцидента като "преднамерено" нападение срещу паркираната пред посолството кола на посланика.

"Беше извикана полиция, която се отзова на сигнала почти незабавно. Автомобилът на нападателя беше блокиран. Въпреки усилията на полицията той успя да удари няколко пъти паркираната пред сградата кола на посланика ни. В отговор на неговите действия полицията беше принудена да открие огън по автомобила на заподозрения. Нападателят е задържан и отведен в полицейското управление", се посочва в изявление на посолството на Украйна, цитирано от БНТ.

В обаждането от посолството е било съобщено за няколко ударени коли на улицата пред мисията.