Брюкселските власти решиха днес да въведат полицейски час след 22 ч. в региона и разпоредиха магазините да затварят в 20 ч. От понеделник се забраняват и културните и спортните дейности, обяви днес премиерът на Брюкселския район Руди Верворт, цитиран от АФП. 

Това се случва, след като Белгия обяви нов рекорд от 15 432 нови заразени с коронавирус за едно денонощие. В момента страната е сред най-тежко засегнатите от пандемията държави в Европа. Европейският център за превенция и контрол върху заболяванията съобщи днес, че през последните 14 дни в Белгия са регистрирани около 1115 нови заразени на 100 хиляди жители. За сравнение в Германия този показател е 118.

Тези нови ограничения се прибавят към приетите в петък от правителството за цялата страна и към мерките, обявени от Валония, франкофонския район на страната, който е силно засегнат от COVID-19. В отговор на драстичното нарастване на броя на случаите властите в Брюксел затегнаха допълнително днес ограничителните мерки. След като кафенетата, баровете и ресторантите вече са затворени от понеделник, маските стават задължителни, затварят се басейните, спортните клубове и фитнесите, както и театрите, кината и музеите; служителите, които имат възможност, трябва да работят от къщи, а на 31 октомври - Хелоуин, не е позволено на децата да обикалят от къща на къща.

"Положението е много сериозно", заяви Верворт на пресконференция.

Населението на Брюксел е 1,2 милиона души и в града се намират централите на европейските институции и на НАТО. Мерките, които бяха обявени днес, ще се прилагат и за служителите на международните институции, уточни АФП.

"Ще се справим, само ако взетите днес решения бъдат изпълнявани от населението", подчерта Верворт.

Резултатите от мерките ще станат ясни след 10 до 15 дни, уточниха брюкселските власти.

В същото време полицията във Великобритания съобщи, че ще опита да спира хората да напускат Уелс, където е започнала 17-дневна карантина с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Полицейски патрули от графство Глостършър ще дежурят на шосетата от Уелс и ще спират шофьорите, предприели далечни пътувания. Пътуващите, които не предявят сериозни основания, ще бъдат връщани. Ако те не се подчинят, полицаите ще уведомяват уелските си колеги да предприемат съответните действия, защото полицията от Глостършър няма право да глобява пътници от Уелс.

Ситуацията е илюстрация за хаоса в прилагането на ограничителните мерки в Обединеното кралство, отбелязва АП. Според британската система Уелс, Шотландия и Северна Ирландия имат собствени правила за общественото здраве. А въведените от националното правителство в Лондон правила за три степени на заплаха от вируса важат само в Англия. Днес за графство Северен Йоркшир бе определена най-високата трета степен на заплаха, каквато вече има за Ливърпул, Голям Манчестер и графство Ланкашър.

Правителството на Уелс наложи от снощи едни от най-строгите ограничителни мерки в кралството - затворени бяха предприятия, забранени бяха маловажните пътувания, а гимназиите минаха на онлайн обучение.

Великобритания съобщи днес за над 23 хиляди нови случая на коронавирус през последното денонощие - вторият най-висок брой от началото на пандемията, предаде ТАСС. Рекордът от 26 600 новозаразени датира от сряда. Така регистрираните случаи в страната надхвърлиха 854 хиляди.

174 души са починали за изминалите 24 часа от усложнения. Общият брой на смъртните случаи във Великобритания, която е на първо място в мрачната статистика в Европа, достигна 44 745.

През последния месец средното равнище на новозаразените за денонощие се увеличи пет пъти - от 4 хиляди до 20 хиляди. На 12 октомври премиерът Борис Джонсън обяви поредното затягане на ограничителните мерки, като рестрикциите са още по-сериозни по места, например в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

Междувременно словашките власти ограничиха от днес през следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса, предаде ТАСС.

Това стана в деня, когато в страната бе регистриран нов рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие.

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за да пазаруват храна, за разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 20 хиляди евро.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия масово тестване на населението за коронавирус.

По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

От понеделник пък Словения включва почти цяла Австрия в червения списък на държавите с висок риск от зараза с коронавирус. Изключение прави единствено граничната провинция Каринтия, където броят на заразените не расте така стремително.

При влизане в Словения от Австрия всички лица трябва да представят отрицателен тест за Ковид-19, направен максимум преди 48 часа, или да се самоизолират за десет дни. Досега тези изисквания бяха само за идващите от Виена.

От днес и в Гърция влезе в сила изискване за носене на маски на открито.