Антиправителствен демонстрант е бил прострелян от полицията в Хонконг тази сутрин. На публикувано в интернет видео се вижда как полицай арестува демонстрант. Друг протестиращ се приближава към него и служителят на реда го прострелва.

На кадрите се вижда как демонстрантът лежи на земята в локва кръв с широко отворени очи, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Това е третият път, в който демонстрант бива улучен с боен патрон от началото на протестите през юни срещу законопроект за екстрадиции, който в последствие бе отменен.

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствена демонстрация вчера в западния квартал Цуен Ван. Протестиращи щурмуваха метростанция и търговски център, след ареста на продемократични депутати ден по-рано.

Властите затвориха метростанцията в североизточния квартал Ша Тин, след като демонстранти изпочупиха прозорци и оборудване. При друг инцидент трийсетина демонстранти нахлуха в мол в северозападния квартал Цуен Мун. Повечето протестиращи се държаха мирно, но един разби прозорци с бейзболна бухалка, а други преобърнаха маса в ресторант.

В петък, 8 ноември, агенциите съобщиха, че е починал студентът от хонконгски университет, който паднал при протестите в началото на седмицата. Съюзът на студентите от Хонконгския университет за наука и технологии съобщи, че починалият е 22-годишен второкурсник по компютърни науки с фамилия Чоу.

Той изглежда е паднал в понеделник рано сутринта от третия на втория етаж на автомобилен паркинг, след като недалеч от местопроизшествието полицията използвала сълзотворен газ в сблъсъци с демонстранти.

Както се очакваше смъртта на студента засили още повече антиправителствените протести, които разтърсват административната област от шест месеца. Според много хора той паднал, бягайки от полицията.

На абсолвентски церемонии в Хонконг миналата седмица студенти държаха снимки на Чоу в знак на протест срещу полицейското насилие.