Италианският президент Серджо Матарела извика бившия висш служител на Международния валутен фонд Карло Котарели на разговори в понеделник, заяви неговата канцелария, цитирана от Ройтерс. Това означава, че Матарела може да предложи на Котарели да оглави технократско правителство.

Президентът на практика срина усилията за съставяне на коалиционно правителство, подкрепяно от Движението "Пет звезди" и партията "Лига", след като отхвърли техния кандидат за министър на икономиката.

Повечето партии казват, че няма да подкрепят технократско правителство и ще настояват за предсрочни избори през есента, ако не бъде съставено коалиционно правителство.

Снощи италианският президент Серджо Матарела заяви, че е отказал да одобри кандидатурата на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката, защото антиевропейските му възгледи ще предизвикат сътресения на пазарите, предаде Асошиейтед прес.

Матарела  добави, че скоро ще вземе решение за свикване на предсрочни избори, като вземе предвид изискванията на политическите сили и се консултира с парламента. В обръщение по телевизията той каза, че не носи вина за безизходицата и че е предложил алтернативи за ключовия пост министър на икономиката, но те са били отхвърлени от Лигата и Движението 5 звезди. Членството в еврозоната е от фундаментално значение за страната ни, добави Матарела.

След като президентът отхвърли кандидатурата на Савона, номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отказа от усилията да състави правителство. 53-годишният юрист и новодошъл в политиката Конте бе предложен за премиер от крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди, които се опитваха да съставят управляваща коалиция.

"Мога да ви уверя, че положих максимум усилия и внимание, за да доведа тази задача до добър край и го направих в атмосфера на пълно сътрудничество с лидерите на политическите сили, които ме номинираха", каза Конте пред журналисти, след като върна мандата.

Служебният министър-председател Паоло Джентилони каза, че подкрепя решението на президента и че "сега трябва да спасим нашата велика страна", съобщи Ройтерс.

Лидерът на 5 звезди Луиджи Ди Майо нарече неприемливо отхвърлянето на Савона от президента. "Това е небивал институционен сблъсък", каза Ди Майо във видео, качено във Фейсбук. "Какъв е смисълът да се ходи на избори, след като решенията взимат рейтинговите агенции", попита той.

Италианският президент Серджо Матарела би трябвало да бъде подложен на импийчмънт за предателство към държавата заради това, че отхвърли евроскептичен кандидат за министър на икономиката, каза лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, цитиран от Ройтерс.

"Ние бяхме на няколко крачки от съставяне на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, критикувал Европейския съюз", заяви Ди Майо в интервю за телевизия РАИ.

"Искам тази институционална криза да бъде отнесена до парламента . . . и президентът да бъде съден", каза той, уточнявайки, че става въпрос за обвинения по член 90 от конституцията.

Водачът на партията Лига Матео Салвини заяви, че прекратява процеса на съставяне на ново правителство с Движението 5 звезди, предаде ДПА. "Работихме седмици наред, ден и нощ, да съставим правителство, което да отстоява интересите на италианските граждани", написа той във Фейсбук. "Но някой (под чий натиск?) ни каза НЕ. Ние не сме роби на германците или французите, нито на финансите", добави Салвини.