Руснаците ще могат да се простят с артиста Армен Джигарханян, който почина днес на 85 години, на 17 ноември в Московския драматичен театър, съобщи ТАСС.

"Предвиждаме поклонението и погребението да бъдат на 17 ноември. Все още не е взето решение", каза Вячеслав Дяченко, ръководител на трупата на театъра, който бе ръководен от Джигарханян. Той каза още, че предстои художественият съвет на Московския драматичен театър да обсъди предложение за преименуване на театъра на "Армен Джигарханян".

Армен Джигарханян ще бъде погребан на Ваганковското гробище до дъщеря си, съобщи неговият приятел Артур Согомонян.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования в телеграма до роднините и близките на Армен Джигарханян. Държавният глава определя твореца като "велик актьор, светъл, удивително надарен и обаятелен човек". Според Путин кончината му е "огромна загуба за родната култура, за милиони хора в Русия и в други страни, за всички нас".

Премиерът на Армения Никол Пашинян също почете актьора. "Вече не е сред нас великият арменец, интелигентът и любимец на всички Армен Джигарханян. С любов си спомням миналогодишната среща с великия актьор в дома му в Москва, при която той с голямо желание говореше за стремежа си да посети родината. За жалост здравето не му позволи", написа Пашинян в съболезнователно писмо до близките на твореца.

Народният артист на СССР Армен Джигарханян бе харизматичен и ярък актьор, импровизатор и човек с огромно обаяние. Той бе истинско събитие и повлияе на поколения артисти, казват негови приятели и колеги, цитирани от ТАСС.

"Армен Борисович повлияе на много поколения. Познавам артисти, които да днес говорят с неговата интонация. За мен бе голяма чест да излизам с него на сцената и се надявам, че съм научил много от него", каза народният артист на Руската федерация Игор Костолевски, близък на артиста и играл с него във филма "Техеран-43".

Олег Шкловски, снимал с Джигарханян филма "Здравейте, аз съм вашата леля!", сподели, че да бъде редом до актьора за него било щастие, а "да играе с него - още по-голямо. "Той е прекрасен, забележителен актьор, той имаше звезда - призвание. Когато излизаше на снимачната площадка, всички се събираха и гледаха. Обикновено когато актьор е на снимачната площадка, другите отиват до бюфета или другаде. Но него всички се радваха да го гледат", каза той.

Шкловски отбеляза, че от Джигарханян се учели всички, актьори от различно ниво и на различна възраст. "Всички винаги гледаха от него, притежаваше изключителна харизма, всеки дубъл беше различен, ярък. Той е истинска звезда - и в младостта си, и в зрелите години. Всяка негова роля бе попадение. Запомняше се за цял живот. Човек с велико обаяние, а жените се влюбваха в него мигновено. Като импровизатор бе просто чудо! Джигарханян е събитие на двадесети на двадесет и първи век. Беше роден актьор", казва актьорът.

"Армен Джигарханян подари на зрителите немалко гениални роли в театъра и киното, той се отличаваше с универсалност и с трудолюбие, появата му на сцената или на екран предизвикваше радост", каза руската министърка на културата Олга Любимова в изявление по повод кончината на твореца.

Актьорът, режисьор и театрален педагог Армен Джигарханян е роден на 3 октомври 1935 година в Ереван- Снимал се е в над двеста филма, сред които "Здравейте, аз съм вашата леля!", "Мястото на срещата да не се променя", "Ширли-Мърли".

Изпълнил е множество театрални роли. През март 1996 г. от курса на актьорския факултет на руския Национален институт по кинематография, където Джигарханян преподава, е създаден Московският драматичен театър под ръководството на Джигарханян. Джигарханян има много кино, театрални и държавни отличия, сред които народен артист на СССР и почетен гражданин на Ереван.

Причина за смъртта на актьора по предварителни данни е спиране на сърцето заради бъбречно заболяване и оток на фона на други хронични заболявания, каза пред ТАСС близък на актьора. Той добави, че експертиза ще установи точните причини.

Единствен наследник на актьора е осиновеният му син Степан Джигарханян, съобщи ТАСС, като цитира източник от обкръжението на актьора.

"За да се сложи веднъж завинаги край на спекулациите на тема наследство, веднага ще отбележа, че единствен наследник на артиста по завещание е осиновеният му син Степан. Никакви други наследници няма", каза източникът на ТАСС. Той поясни, че по-рано е имало друго завещание в полза на вече бившата съпруга на артиста Виталина Цимбалюк-Романовска. "Но той го отмени, така че наследството ще се извърши по закон", уточни източникът. Степан е син на бившата съпруга на Джигарханян Татяна Власова и актьорът го осиновява при брака си с нея.