Вероятните похитители на съпругата на един от най-богатите бизнесмени в Норвегия са изпратили послание на семейството й за пръв път, след като тя изчезна през октомври. Това заяви адвокатът на семейството, цитиран от БТА.

Пред репортери адвокатът Свайн Холден каза, че "на 16 януари семейството получило послание от хората, твърдящи, че държат Ане-Елизабет Хаген".

На 31 октомври миналата година 68-годишната Ане-Елизабет Хаген била отвлечена от дома си в Льоренскуг, окръг Акерсхус (недалеч от Осло).

Полицията оповести изчезването на жената едва на 9 януари. То било държано в тайна, понеже в дома на семейство Хаген била оставена бележка със заплаха.

Още тогава местни медии разпространиха мълвата, че похитителите са поискали 9 млн. eвро в еквивалентно количество криптовалута Monero (подобна на Bitcoin). На прескоференцията на адвокат Холден обаче стана ясно, че контактът е било съществен доста по-късно, а конкретна сума така и не бе разкрита.

"Приемаме като позитивен факт това, че те осъществяват контакт, приемаме това за знак, че Ане-Елизабет е още жива, но трябва да сме сигурни, че е жива, преди да сме в състояние да предприемем по-нататъшни стъпки", каза Холден.

Адвокатът добави, че семейството иска да влезе в контакт с изпращача на посланието чрез "по-добри" канали за комуникация, понеже неназованата дигитална платформа, чрез която било изпратено посланието, предлагала само ограничени възможности за това.

Холден отказа да коментира съдържанието на посланието, както и какъв език е бил използван в него.

Том Хаген е инвеститор с бизнес интереси в производството на електрическа енергия и недвижимите имоти. Според норвежкия финансов сайт "Капитал" състоянието му се оценява на 1,7 милиарда норвежки крони (200 милиона долара).

Полицията потвърди, че има отправено искане за откуп и плащането му в криптовалута, което прави трудно да се проследят парите.

Водолази от спасителните служби в Осло продължават да претърсват за възможни улики езерото Лангванет, на брега на което е разположен домът на семейство Хаген.