Погребалната церемония за Великия магистър на Малтийския орден беше извършена днес в Рим четири пъти, за да се спазят наложени заради пандемията ограничения за събирането на хора, предаде Франс прес.

Избран преди две години, 80-ият Велик магистър на Малтийския орден Джакомо Далла Торе дел Темпио ди Сангуинето почина на 29 април на 75-годишна възраст от неназована "рядка болест".

"За да се спази изискването за събиране на максимум 15 души на погребение "погребалният обред бе извършен в съкратен вид, за да бъде повторен четири пъти през деня", уточни орденът в комюнике.

Роднини, ръководството на ордена, близки сътрудници, дипломати, лекари и доброволци успяха да отдадат почит на мъртвеца, седнали на разстояние едни от други и с маски на лицата.

Погребалната церемония в църква на ордена, намираща се на Авентинския хълм в Рим, бе излъчвана пряко на сайта на ордена, за да позволи на 10 000 души по света да я гледат.

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Ерусалим, Родос и Малта е основан в Ерусалим и е признат от папата през 1113 година. Той е едновременно необикновена държава без територия, базирана в Рим, религиозен орден и влиятелна благотворителна организация.

Към днешна дата негови членове са 13 500 рицари, включително петдесетина духовници, които се занимават с благотворителните дейности на ордена с помощта на над 100 000 служители и доброволци в 120 страни.