Председателят на комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес Девин Нунес категорично отрече централата на предизборния щаб на Доналд Тръмп - "Тръмп тауър" в Ню Йорк - да е била подслушвана, но допусна възможността Тръмп да е бил обект на други видове наблюдение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Искам ясно да заявя: знаем, че "Тръмп тауър" не е била подслушвана. Възможно е обаче президентът Тръмп и сътрудниците му да са били обект на друг вид наблюдения", каза Нунес на изслушване в комисията за евентуална намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Нунес отбеляза, че множество бивши и настоящи висши американски представители са изнасяли потенциално секретна информация и ръководената от него комисия възнамерява да установи кои са те и да ги изправи пред съда.

Конгресменът републиканец от Калифорния изрази надежда в резултат на изслушването пред комисията да бъде изготвен "окончателен доклад" за евентуалната руска намеса в президентските избори, посочва Асошиейтед прес.

Пред комисията директорът на ФБР Джеймс Коми потвърди, че бюрото разследва възможни връзки и съгласуване между Русия и сътрудници на президента Тръмп в рамките на по-широко разследване за руска намеса в американските избори.

Коми отбеляза, че ФБР обичайно не коментира разследвания, които са в ход, но е упълномощен да го направи заради извънредно големия обществен интерес.

Американски медии съобщават за съществуването на такова разследване от месеци, но досега ФБР нито потвърждаваше, нито отричаше съобщенията, посочва Франс прес.

Пред комисията говори и директорът на Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс.

Той отрече възможността Вашингтон да е поискал от британските тайни служби да шпионират Тръмп, както намекна консервативен анализатор, чието предположение беше подето миналата седмица и от говорителя на Белия дом.

В началото на днешното изслушване конгресменът демократ и член на комисията Адам Шиф изброи множество контакти между членове на предизборния екип и обкръжението на Доналд Тръмп и близки до Кремъл личности като руския посланик в САЩ.