Командирът на един от петте военни окръга в Русия, който беше подложен на тежки критики за представянето на войските му в Украйна, е излязъл в триседмичен отпуск, предаде Ройтерс, позовавайки се на регионалната новинарска агенция "Ура.ру".

Министерството на отбраната на Русия засега не е коментирало тази информация.

По информация от вестник "Комерсант" пресслужбата на Централния военен окръг, базирана в град Екатеринбург, е потвърдила, че заместник е поел временно задълженията на генерал-полковник Александър Лапин.

Лапин стана обект на необичайни публични критики от двама близки съюзници на руския президент Владимир Путин - чеченският лидер Рамзан Кадиров и основателят на частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

След като преди месец руските сили бяха изтласкани от стратегическия логистичен център Лиман в Източна Украйна, Кадиров каза, че на Лапин трябва да му бъдат отнети медалите, след което той да бъде изпратен на фронта с оръжие, за да измие срама си с кръв.

През последните два месеца Русия извърши широкообхватни промени на военното си ръководство, след като украински сили си възвърнаха контрола над хиляди квадратни километри окупирана територия.

На 8 октомври генералът от ВВС Сергей Суровикин беше назначен за командващ руските сили в Украйна, малко след като се появиха съобщения, че са били уволнени командирите на Източния и на Западния военен окръг. През септември беше сменен заместник-министърът на отбраната, отговарящ за снабдяването, а през август държавната агенция РИА Новости съобщи, че е бил уволнен командирът на Черноморския флот, след поредица унизителни загуби, включително потъването на флагманския кораб на флота и загубата на осем бойни самолета при атака срещу руска база в Крим.