Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима, заяви днес при посещение в Киев държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и БТА.

"Аз съм тук днес с едно ясно послание: Съединените щати смятат украинската битка за свобода, демокрация и просперитет за една смела битка. Нашата решимост да я подкрепим остава непоколебима", каза Помпейо в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски.

Държавният секретар на САЩ направи изявлението си на фона на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, който бе провокиран от негов телефонен разговор със Зеленски. Според обвиненията американският президент отказал военната помощ на САЩ за Украйна, докато тя не се съгласи да разследва съперника му, демократа и бивш вицепрезидент Джо Байдън.

Украйна е "важна държава" за САЩ, даде да се разбере днес Помпейо. Той подчерта, че за евентуално посещение на Зеленски в Белия дом не е поставено условие Украйна да започне разследване срещу сина на Джо Байдън, предаде Ройтерс. Киев и Вашингтон ще намерят време за организиране на визитата, допълни Помпейо.

Украинският президент Володимир Зеленски отрече процесът по импийчмънт срещу американския му колега да е влошил отношенията между двете страни.

Зеленски изрази готовност да посети САЩ за среща с Тръмп, но само в случай че двете страни са постигнали предварително конкретни договорки, предаде ТАСС.

"Изразих надежда, че Съединените щати ще вземат по-активно участие в мирния процес в Източна Украйна и по кримския въпрос", каза украинският президент на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ.

Ние сме "благодарни за личната Ви твърда позиция по въпроса за войната в Донбас и незаконната анексия на Крим", заяви Зеленски на Помпейо.

Украинският президент изрази надежда, че американски компании ще участват в разработването на петролните и газовите находища на украинския черноморски шелф. "Каним големия американски бизнес да участва в построяването на инфраструктурата на Украйна, на нашите мостове и пътища, а също така и в добива на газ и нефт, в разработването на черноморския шелф", каза Зеленски на пресконференцията с Помпейо.

Грижа ли ги е американците за Украйна

В навечерието на посещението си в Киев американският държавен секретар попадна в медиен скандал. Миналата седмица Помпейо беше обвинен, че се е разкрещял на репортерка от американското Национално обществено радио с думите "Мислите ли, че американците ги е грижа за Украйна?", след като преди това в интервюто тя го е разпитвала за Украйна. Това написа Павел Политюк от Ройтерс.

Помпейо заяви, че репортерката е излъгала, когато са уговаряли интервюто и когато се е съгласила разговорът им след интервюто да е неофициален. Той обаче не оспори казаното от нея за съдържанието на срещата им след интервюто. Радиото заяви, че срещата е била отразена коректно.

Зеленски не коментира темата, верен на подхода си в повечето случаи да отбягва или отклонява въпросите относно импийчмънта на Тръмп.

Святослав Юраш, депутат от партията на Зеленски и член на външната комисия на парламента, заяви, че е малко вероятно Украйна да повдигне този въпрос; анализаторът Володимир Фесенко от мозъчния тръст "Пента" каза, че Киев не е в позиция да недоволства. "Може и да не ни харесва това, което се твърди, че е казал Помпейо, но не можем да си позволим да го критикуваме поради тази причина. Не можем да покажем отрицателно отношение", отбеляза той.