Европейските лидери, опитващи се да ограничат разпространението на коронавируса, осъдиха колективния провал на международната общност да спре пандемията и заявиха пред Общото събрание на ООН вчера, че е дошло времето страните да преоткрият международното сътрудничество, предаде Асошиейтед прес.

"Тази извънредна ситуация, повече от хиляди договори или речи, ни накара внезапно да осъзнаем, че сме част от един единствен свят", каза испанският премиер Педро Санчес на сесията, която тази година протича необичайно - "от вкъщи", като лидерите комуникират само чрез предварително записани видеопослания.

Пандемията "разкри уязвимостта на страните, които си мислеха, че са силни", по думите на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. "Тя хвърли всички нас в една и съща неочаквана битка срещу един общ враг", добави той.

Пандемията навреди на самата концепция за мултилатерализъм, отдавна споделяна от европейските лидери. И освен това извади наяве слабости вътре в Европейския съюз, който затъна във вътрешни борби за достъпа до оборудване и ваксини, издигна бариери между съседи, за да не допусне заразата и не успя да се договори за колективни решения за борба срещу КОВИД-19, допълва АП.

Според Джузепе Конте, премиерът на Италия - първата западна страна, която се сблъска с огромна вълна от инфекции и се превърна в глобален символ за кризата, пандемията дава на правителствата по света "шанс за колективно обновление".

"Тази трагедия ни промени, но и ни предложи шанс за ново начало и от нас зависи да се възползваме от него", каза той.

Вирусът засяга цялото човечество, без да обръща внимание на идеология, граници или капитал, заяви Санчес, цитиран от ТАСС.

"Пандемията, която преживяваме, задълбочи неравенството. Това, което се случи през последните месеци, ни напомня за задължението - практическо, а бих казал и морално, да действаме заедно. Длъжни сме да гарантираме равен достъп до ваксините срещу КОВИД-19", подчерта испанският премиер, като призова за засилване на правомощията и финансирането на СЗО.

Чешкият му колега Андрей Бабиш, който заяви, че е време Европа да дефинира наново ролята си в света, обаче разкритикува СЗО за управлението на вируса. Според него организацията не се е проявила като способна да изпълни ролята си в преодоляване на кризата, действала е нерешително, а предложените от нея мерки са били недостатъчни. "Тя не можа да ни предложи необходимите препоръки", заяви Бабиш, цитиран от ТАСС.

Според папа Франциск светът трябва да направи избор - повече солидарност и мултилатерализъм, или оттегляне в индивидуализъм и елитарност, а според премиера на Нидерландия пандемията трябва да стане зов за събуждане за международната общност и за самата ООН.

"Ако искаме наистина да победим този вирус, трябва да направим много повече за засилване на международното сътрудничество. Не можем да се борим с днешните предизвикателства със структури от вчера", каза Марк Рюте.

Борисов: ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество

ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество. А в условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Общия дебат на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Темата на дебата тази година е: "Бъдещето, което искаме и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - противопоставяне на COVID-19 чрез ефективни многостранни действия".

Пред световните лидери премиерът Борисов изтъкна, че като държава членка на Европейския съюз България ще се бори за силна Организация на обединените нации, считайки я за свой основен партньор и за солидна основа на многостранния ред, основан на правила. В този контекст министър-председателят посочи, че през настоящата 2020 г. България отбелязва 65 години от приемането ? в Организацията на обединените нации. "Като член на ООН и на ЕС страната ни с готовност поема своите отговорности. Активно подкрепяме водещата роля на ООН в многостранното сътрудничество за справяне с пандемията в глобален мащаб", заяви премиерът Борисов.

В изказването си министър-председателят подчерта, че коронавирусът е завладял дневния ред на всички институции в света и е преобърнал живота на хората. Една от инициативите, в които се включи България като част от мерките в подкрепа на трети страни за справяне със заразата, е пакетът "Екип Европа" на Европейския съюз. По тази линия България пренасочи малко над един милион евро свои средства за спешна хуманитарна помощ, здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие в региона на Западните Балкани, страните от Източното партньорство, Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан, изброи Борисов. По думите му за възстановяване на негативните последици от пандемията в региона на Западните Балкани е особено важно да се използват ефективно създадените механизми за сътрудничество като Берлинския процес, чийто съвместен председател тази година е България заедно с Република Северна Македония.

Във фокуса на изказването на министър-председателя Борисов в Общия дебат бяха още операциите на ООН по поддържането на мира, които са ярък знак за международното сътрудничеството и солидарност.

"Глобалната пандемия е заплаха и за своевременното изпълнение на Дневния ред 2030 на ООН. България заедно с останалите държави членки на ЕС е изцяло ангажирана в изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие през Десетилетието на действието", каза още премиерът Борисов. По думите му излизането от сегашната криза не означава връщане към предишния начин на живот, а е необходимо да се стъпи върху нова парадигма чрез изпълнението на дългосрочни икономически мерки. "Така светът ще бъде подготвен срещу бъдещи системни шокове", подчерта Борисов.

В рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН в понеделник, 28 септември, България ще се присъедини към инициативата "Лидерски ангажимент към природата". Нейни автори са държави от всички континенти. Ангажиментът цели да демонстрира политическата воля на държавните и правителствените ръководители за опазване на биологичното разнообразие и за предприемане на конкретни действия за промяна, целящи опазването на природата, климата и хората. Инициативата е в подкрепа на предстоящата Среща на високо равнище по биологичното разнообразие на 30 септември 2020 г., където страната ни също ще бъде представена