Трийсет и осем процента от руснаците не искат президентът Владимир Путин да управлява още един мандат, съобщи днес най-голямата независима социологическа агенция в Русия "Левада център", цитирана от ДПА и БТА.

Путин, който е на власт като президент почти две десетилетия, ще достигне конституционния праг за два последователни президентски мандата през 2024 г.

Той беше преизбран миналата година с повече от три четвърти от гласовете на избирателите. Резултатите на общонационално допитване, извършено този месец от "Левада център", показва растящо недоволство от руския лидер.

Процентът на руснаците, които не искат Путин да продължи да управлява след сегашния си мандат, е най-голям за последните пет години след засилването на национализма в резултат на анексията на Крим от Русия през 2014 г.

"Ще станем свидетели на негативна тенденция по отношение на президента", каза директорът на агенцията Лев Гудков пред в. "Ведомости".

Властта на Путин е до голяма степен основана на импулса от минали постижения и липсата на алтернативи, каза Гудков.

"Днес всичко зависи от липсата на алтернатива. Но отношението е предимно отрицателно, защото липсата на алтернатива се поддържа със сила", добави Гудков.

Повече от 1000 души бяха задържани на опозиционен непозволен протест в центъра на Москва този уикенд. Демонстрацията бе белязана от най-големия брой арести при протести в Русия за последното десетилетие, според неправителствената организация "ОВД-Инфо". Повод за протеста стана изключване от участие на опозиционери като кандидати на предстоящите местни избори.

Днес руските власти започнаха правни процедури срещу участници в протеста, предаде ДПА. Задържаният при демонстрацията виден опозиционер Иля Яшин беше поставен под стража за 10 дни. Той е един от няколкото опозиционни политици, които бяха изключени от участие в изборите.

"Причината за това наказателно преследване е моята политическа дейност", каза Яшин. "Аз съм настойчив критик на президента (Владимир) Путин, кмета (Сергей) Собянин и (управляващата) партия "Единна Русия". Аз съм човек, на когото властите искат да затворят устата", заяви той.

Според руски медии първото наказателно дело срещу един от задържаните демонстранти се основава на твърдението, че той е хвърлил кофа за боклук по полицаи. Подобно нарушение - нападане срещу представител на правоприлагащите органи, се наказва с присъда до пет години затвор.