Бразилската полиция е осъществила гигантска операция за превенция на убийствата в почти всички щати в страната, съобщи Агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС и БНТ. По данни на Националния съвет на началниците на гражданските полиции за един ден са арестувани 968 заподозрени.

Акцията е втора фаза от така наречената операция "Кронос". Във всеки щат полицията споделя и актуализира в реално време на работата си в социалните медии, включително чрез снимки и видеоклипове.

По време на първата фаза през август миналата година, полицията арестува близо 3000 души, обвинени в убийства, основани на пола, и такива, свързани с домашно насилие, наред с други престъпления.

Вчера бразилските власти съобщиха, че са открили най-малко 42 удушени затворници в четири затвора в северозападния щат Амазонас, ден след като в неделя при кървав бунт и сблъсък между враждуващи затворнически банди в същия щат бяха убити 15 души, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

42 удушени затворници са открити в четири бразилски затвора

Снимка: AP/БТА

Щатската служба за местата за лишаване от свобода потвърди броя на жертвите от гангстерския конфликт.

В Бразилия често избухва брутално насилие между враждуващи банди, което бързо се разпространява в други затвори, обикновено контролирани от наркотрафикантски групи, добавя Ройтерс.

Междуамериканската комисия по правата на човека, част от Организацията на американските държави, изрази в началото на февруари "дълбока загриженост" за насилието, основано на пола в Бразилия, като отбеляза, че най-малко 126 жени са били убити в резултат на насилие, основано на пола.