Българската диригентка Офелия Русева, която почина заради коронавирус в САЩ, е отказала да отиде в болница, съобщава изданието на българите в САЩ "БГ-Войс". Тя мислела, че има грип. Симптомите се появили, когато заминала за Питсбърг, Пенсилвания на гости при сина си Людмил. Той също е заразен с коронавирус.

Оказва се, че 78-годишната българка е починала след усложнения. Тест за коронавирус бил направен след като Русева издъхнала, докато чака линейка на 19 март. 

Наличието на COVID -19 не било установено веднага, защото имала и други заболявания. Едва след посмъртно направен тест станало ясно, че е била заразена с коронавирус.

Като причина за смъртта ѝ е посочен остър респираторен дистрес синдром.

Русева пристигнала в САЩ през ноември. Тя е нямала здравна застраховка,  разказа Людмил пред изданието "Питсбърг пост газет". Приемане в болница в САЩ може да струва между 800 до 5000 долара. Жената се опасявала, че не може да си позволи да плати лечението си. 

Синът  Людмил Велев също лежи в спешното отделение на Презвитерианската болница в Питсбърг.

Оттам са обявили, че състоянието му е сериозно, но стабилно и той диша с помощта на респиратор. Велев живее в града от 2001 г. Той работи като шофьор за "Юбер" и "Лифт", разкрива местната преса.

Русева е основателка на женския камерен хор "Арфа" към читалище "Николай Хайтов" в София. Завършила е столичната музикална академия, а под нейно ръководство хорът е печелил много награди на фестивали у нас и по света. Самата Офелия говорела свободно 5 езика, което ѝ помагало да завързва много контакти по време на турнетата на хора по света.

Диригентката Русева не се чувствала добре последните два дни преди да издъхне. Синът ѝ разказва, че тя спяла непрекъснато. Синът ѝ настоявала непрекъснато, че трябва да я види лекар, но майка му била категорична

По думите на Людмил, две седмици по-рано се разболяла 4-годишната ѝ внучка Изабела, но се оправила за дни.

После снахата Кармен Бланко не била добре, но също се оправила за ден.

Людмил и майка му започнали да се влошават едновременно около 12 март. 4 дни по-късно тя наистина се почувствала зле. Според него Русева опитвала да скрие истинското си състояние, като му казала, че просто има нужда от почивка и ще се оправи.

На 18 март споделила, че се чувства по-добре и наистина изглеждало така.

Велев твърди, че изобщо не е подозирал, че някой в семейството може да има COVID-19. Но “Питсбърг пост газет” припомня, че децата като 4-годишната Изабел често карат без симптоми и затова могат да заразят околните, а най-уязвими са хората над 60 г.

Така на 19 март Русева вече била много отпаднала и искала помощ да слезе по стълбите. Кармен ѝ помогнала, след което извикала съпруга си, защото 78-годишната жена не можела да говори ясно. Когато Людмил дошъл, тя само промълвила няколко думи и изгубила съзнание. Синът веднага звъннал на тел. 911, но изгубил 8 минути да обяснява на диспечера, че майка му наистина е много болна.

Линейката пристигнала след 25 мин.

В това време сърцето на Офелия спряло.

Велев започнал да ѝ прави изкуствено дишане, докато дойдат лекарите, облечени в предпазни костюми.

“За 40 минути направиха всичко възможно, но тя си беше отишла”, казва скърбящият син. Жената била тествана за COVID-19 след смъртта си и тогава станало ясно, че е била заразена.

Заради пандемията няма да има опело, тъй като са забранени събиранията на хора.

Приятели на семейството са започнали кампания за набиране на средства за погребението на българката.“Беше удоволствие да я познаваме, макар и за кратко време. Бяхме възхитени от нейната личност и любов към живота. Казвахме си, че бихме искали да имаме нейната енергия, когато станем на нейната възраст”, добавят Силвия и Ник Дюбос. Проф. Емил Янев: Поемеше ли ангажимент, винаги го изпълняваше “Офелия Русева беше добре подготвен диригент с качества. Много сериозен и добър човек. Като поеме ангажимент, винаги го изпълнява.” Това каза за починалата в САЩ българка диригентът проф. Емил Янев. С нея се познавал от 1952 г., когато са работили в Плевен. Тогава тя била учителка в Музикалното училище, а проф. Янев - диригент на филхармонията. Участвали са в много общи мероприятия.