Вдовицата на бившия албански диктатор Енвер Ходжа - Неджмие почина в Тирана на 99-годишна възраст, съобщава "Газета тема".

Тя бе жена, от която албанците се страхуваха с десетилетия. Омъжена беше за Енвер Ходжа от 1945 г., имаха три деца.

След смъртта на съпруга си тя изпадна в немилост, но остана най-верният защитник на неговия режим, отбелязва Би Би Си.

В интервю за хърватския "Ютарни лист" веднъж тя каза, че никога не е изпитвала и най-малко съжаление за престъпленията на Енвер Ходжа.

Тя твърдеше, че съпругът й не бил диктатор, а "идеален ръководител, който умеел да защитава страната си от външните и вътрешни врагове, които я заплашваха".

"За какво да търся прошка? Не съжалявам за нищо и не се чувствам отговорна за нищо. Спазвахме законите, които бяха в сила по онова време", казваше Неджмие Ходжа.

Прз 1992 г. тя бе осъдена на девет години затвор за злоупотреба с държавни средства. След като обжалва, пирсъдата й бе променена на 11 години затвор.

Мнозина смятаха Неджмие Ходжа за "дяволска жена", каквото е заглавието на книгата на Фахри Балиу, в чийто предговор Исмаил Кадаре я описа като "най-лошата, най-извратена" от всички съпруги на диктатори. Но за приятелката й Вито Каро тя е била "много чувствителна жена, пример за майка и съпруга, винаги до Енвер"