Ветеранът водач от непалските шерпи, първият човек, изкачил връх Еверест 10 пъти, е починал на 72-годишна възраст след продължително боледуване, съобщиха членове на семейството.

Анг Рита, сред първите водачи на шерпите, получили международна слава за своите постижения, страдаше от здравословни проблеми в продължение на много години и не е изкачвал нито една планина, откакто постави рекорда си на Еверест през 1996 г., отбелязва mainichi.jp.

Неговата дъщеря Долма Лхамо съобщи, че Анг Рита е починал в съня си в понеделник в дома им в покрайнините на Катманду.

Анг Рита беше национален герой, известен с прозвището "снежния леопард", но се бореше с финансови затруднения и с различни заболявания, чернодробни и мозъчен оток. Боледувал в дома си в своето село в планината, когато през 1999 г. негов близък приятел, бившият президент на Непалската асоциация по алпинизъм, Анг Църинг, наел хеликоптер и го откарал в болница в Катманду за лечение.

Той беше хоспитализиран в продължение на месеци отново през 2017 г. поради продължителен мозъчен оток. Причината не беше разкрита.

Обикновено се смята, че водачите шерпи са носачи, наети от чуждестранни алпинисти. Носят екипировката и запасите, оформят пътеки в снега и леда и им помагат да стигнат до върха. Признанието за труда на шерпите е малко, отбеляза японската медия.

Откакто Анг Рита постави своя рекорд, няколко алпинисти го надминаха. Ками Рита, която няма роднинска връзка с Анг Рита, е покорила 8850-метровия връх 24 пъти.

Анг Рита има дъщеря и двама синове. Церемонията по неговото погребение трябва да се съгласува с будисткия свещеник на семейството.