На 72-годишна възраст почина генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано, съобщиха световните агенции.

Японският дипломат бе начело на МААЕ от 2009 г., като през 2017 г. бе преизбран без конкуренция за трети мандат. Основната задача на Амано през третия му мандат бе именно прилагането на иранската ядрена сделка. Той не участва директно в преговорите между Иран и шестте световни сили, но работеше с двете страни в процеса на договаряне на споразумението.

Юкия Амано е роден на 9 май 1947 година в град Югавара, префектура Канагава. Завършил е право в Токийския университет през 1968 година. Четири години по-късно започва работа в Министерството на външните работи на Япония. Амано бе специалист по проблема с разоръжаването и неразпространението на ядрено оръжие.

В официалното съобщение на МААЕ не се съобщава причината за смъртта на Юкия Амано. От агенцията обаче съобщават, че генералният директор е планирал в скоро време да прати писмо до борда на директорите на организацията, с което да обяви решението си да подаде оставка поради заболяване, допълват агенциите.