Американският писател Стан Лий - създател на комиксите за Спайдърмен, Хълк, Железния човек, Х-Мен и други герои от вселената на "Марвел", е починал днес на 95-годишна възраст, съобщи неговата дъщеря в сайта Ти Ем Зет, цитиран от Ройтерс и БТА.

Лий се усмихва за фотосесия в офиса си в Санта Моника през 2002 г.

Рано тази сутрин един от създателите на издателството "Марвел комикс" е откаран с линейка от дома му в Холивуд хилс, Лос Анджелис, до болницата "Сидърс Синай", където той е починал. През последната година и няколко месеца той е страдал от няколко болести, включително пневмония и проблеми със зрението.

С Ерик Крамър и Лу Фириньо по време на снимките на "Невероятният Хълк"

Като писател и редактор Стан Лий има сериозен принос за израстването на "Марвел" през 60-те години до водещи позиции в издаването на комикси. В сътрудничество с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, вълнували младите поколение десетилетия наред. Негови творения са младият Спайдърмен, мускулестият Хълк, мутантите Екс мен (X-Men), плейбоят изобретател, известен като Железния човек (Iron Man), както и Фантастичната четворка (The Fantastic Four).

През далечната 1976 година в студиото на "Марвъл"

Снимка: AP/БТА

През 21 век са правени игрални филми по десетки комикси на "Марвел комикс", почти всички с персонажи, създадени от Лий. Приходите от прожекциите по света на тези екранизации надхвърлят 20 милиарда долара.

През 2008 година Лий беше награден от президента Джордж Буш за твореството си

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА