На 101-годишна възраст почина последният останал жив боец от Френската съпротива, почетен като "спътник на освобождението" от генерал Шарл дьо Гол, предаде ДПА.

Министърката на въоръжените сили Флоранс Парли съобщи вчера в Сената новината за кончината на Юбер Жермен.

Той е бил според президента Еманюел Макрон последният останал жив от общо 1038-те "спътници на освобождението", почетени от основателя на Петата република Шарл дьо Гол заради ролята си в борбата срещу нацистка Германия. Макрон отдаде дължимото на Жермен като човек, който е върнал свободата на Франция и я е възстановил.

На 18 юни 1940 г., след като нацистка Германия е прегазила мълниеносно Франция, Дьо Гол призовава по Би Би Си от Лондон борбата да продължи. Жермен се присъединява към френския генерал в британската столица, а после воюва в Сирия, Либия и Италия. Той също така играе роля при десанта на френски и американски войници в Прованс през 1944 г., а след Втората световна война е активен като политик.

Генерал Дьо Гол учредява през ноември 1940 г. Ордена на освобождението, който е присъждан до началото на 1946 г. Хората, удостоени с това отличие, са наричани "спътници на освобождението".

Френският президент ще почете бойците на Съпротивата с възпоменателна церемония през следващите дни, съобщи Елисейският дворец.

На 11 ноември Макрон планира да присъства на погребалната церемония за Юбер Жермен в Триумфалната арка в Париж и на самото погребение в мемориалния комплекс Мон Валериан, западно от столицата, където са положени тленните останки на много бойци от Френската съпротива.