Най-възрастната жителка на Русия Танелия Бисембеева от Красноярския район на Астраханска област се е споминала на 123-годишна възраст, съобщава ТАСС.

В последния й път тя е била изпратена от жителите на нейното село, които много я уважавали. Дълголетницата живеела със своето семейство, което се радвало на нейния оптимизъм, добрина и доброжелателност. Напоследък Бисембеева вече не излизала на улицата, рядко разговаряла и се залежала. Но всичките си родственици разпознавала отлично, довери нейният брат Шинтас Бисембеев.

Танелия е била погребана на 26 октомври.

Тя е първото дете в семейство от осем деца, но в крайна сметка надживява всички свои братя и сестри.  Родена е на 14 март 1896 година. Отгледала е 4 деца, има десет внуци, тринадесет правнуци и два пра-правнука. Привърженик на алтернативните методи на лечение, тя едва на 100 г. отива на лекар заради влошеното си зрение.

През 2016 година Книгата на рекордите на Русия посочи Бисембеева като най-възрастния жител на света (тогава тя беше на 120 години).

През 2017 година рекордът на астраханката беше подобрен от 127-годишната Нану Шуковна Шаова, жителката на Кабардино-Балкария. Но тя се спомина през януари 2019 година. Според сайта на Книгата на рекордите на Русия на 21 януари тази година Танелия Бисембеева беше призната за най-възрастния човек на Русия.