Опитната американска сенаторка Даян Файнстийн, която постигна редица успехи сферата на законодателството по време на своята продължила три десетилетия кариера в Сената на САЩ, е починала на 90-годишна възраст, съобщиха американски медии.

Файнстийн, която бе най-възрастният член на Сената, бе широко смятана за пионер в участието на жените в политиката и изключително ефективен законодател. По време на своята кариера, започнала в местната власт в Калифорния, тя строго контролираше действията на правителства и от двете партии.

Този февруари тя вече обяви, че ще се пенсионира, след като здравословното ѝ състояние се влоши и след поредица погрешни стъпки, които заплашиха нейното политическо наследство.

Файнстийн става първата жена кмет на Сан Франциско след убийството през 1978 г. на кмета Джордж Москоне от недоволен бивш колега. Друг драматичен момент от живота ѝ включва опит за бомбен атентат в дома ѝ, припомня БТА.

Сред постиженията ѝ са изработването на закона за забрана на нападателните оръжия от 1994 г. и изготвянето на доклад от 6700 страници за програмата на ЦРУ за изтезания по време на "войната на САЩ срещу тероризма".

Пандемията от коронавируса и влошеното здравословно състояние на съпруга ѝ ограничиха публичните ѝ изяви извън Конгреса и в последно време се бяха засили опасенията относно влошаването на умствените ѝ способности, изразявани от представители на собствената ѝ партия.

Не се очаква смъртта на Файнстийн да доведе до промяна на баланса на силите в Сената, тъй като губернаторът на Калифорния от Демократическата партия ще назначи неин временен наследник.

"Дълбоко съм натъжена от кончината на Даян Файнстийн. Тя проправи пътя на жените в политиката и намери призванието на живота си в обществената служба. Ще ми липсва много като приятел и колега и изпращам съболезнованията си на всички, които я обичаха", написа в социалната платформа "Екс" (доскоро "Туитър") бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън.

"Сенаторката Даян Файнстийн бе американски пионер. Истински иноватор. И за мен и Джил - скъп приятел", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

"Работейки заедно в Сената в продължение на повече от 15 години, аз бях свидетел на това, което Даян успя да постигне. Ето защо я привлякох за член на съдебната комисия когато бях председател - знаех какво умее и исках тя да бъде в нашия екип", добави Байдън.

"Няма по-добър пример за нейното умело законотворчество и сила на волята, отколкото когато превърна страстта си в цел, и поведе борбата за забрана на нападателните оръжия. Даян остави своя отпечатък върху всичко - от националната сигурност през околната среда до защитата на гражданските свободи. Тя влезе в историята по толкова много начини и страната ни ще продължи да се възползва от нейното наследство поколения наред", каза още той.

"Тя беше изключително ефективен човек на всеки пост, на всяко ниво и тя премина през всички тези нива чак до Сената", заяви в свое изказване пред горната камара на американския Конгрес ръководителят на мнозинството в Сената републиканецът Мич Макконъл.

"Онези от нас, които имаха щастието да нарекат Даян свой колега, могат да кажат, че са служили заедно с най-дълго служилата жена сенатор в американската история", добави той.

"Даян беше иноватор, а любимият ѝ роден щат Калифорния и цялата ни нация са по-добри заради нейното упорито застъпничество и усърдна служба", каза още Макконъл.