Почина кметът на полския град Гданск - 53-годишният Павел Адамович, който вчера бе нападнат и намушкан с нож по време на национален благотворителен концерт, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Със съжаление трябва да кажем, че загубихме борбата за живота на кмета Адамович. Той почина, каза на брифинг д-р Томаш Стефаняк, от Университетската болница в града, цитиран от ТАСС.

"Не можахме да спечелим" битката за живота му, каза на свой ред министърът на здравеопазването Лукаш Шумовски, цитиран от частната телевизия TVN.

53-годишният Адамович претърпя 5-часова операция в Университетската болница в Гданск след нападението, а тази сутрин от болницата съобщиха, че състоянието му е "много, много сериозно" и че той се нуждае от масивно кръвопреливане. Усилията на лекарите обаче не можаха да предотвратят трагичния изход.

"Състоянието му е много, много сериозно", каза преди броени часове д-р Томаш Стефаняк, който извърши тежката операция, цитиран от ДПА. Лекарят съобщи, че кметът е получил травми на сърцето, диафрагмата и органите в коремната област.

Пред болницата се изви опашка от доброволци, които искат да дарят кръв, след като бе съобщено, че пострадалият се нуждае от много кръв в борбата за спасяване на живота му. Адамович бе популярен лидер на града - негов несменяем кмет вече над 20 години.

Главният лекар на Гданското воеводство Йежи Карпински, цитиран от Асошиейтед прес, каза по-рано, че "прогнозата за живота и здравето на Адамович е несигурна" заради голямата загуба на кръв, предизвикала кислороден глад на цялото тяло. Определящи за състоянието му ще са следващите 20 часа, отбеляза той.

Защо е бил нападнат кметът

Нападателят, според съобщенията, е успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта. Той е 27-годишен криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир, отбелязва ДПА. Той бе задържан от охраната веднага след престъплението, извършено пред очите на стотици хора, а после бе предаден на полицията. Самият той след деянието си каза, че го е извършил за отмъщение на бившата управляваща партия "Гражданска платформа" - сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил "несправедливо" обвинен и осъден. Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.

Нападението срещу кмета бе осъдено от всички политически и обществени сили в страната.

Днес полската полиция, цитирана от ТАСС, задържа и 41-годишен мъж, който разпространил в Туитър заплахи към кметовете на други два големи полски града - Познан и Вроцлав. Той ще бъде съден за разпалване на ненавист. Двамата кметове "ще станат жертви на своя ляв и безбожен подход към длъжностите си", е написал задържаният в социалните мрежи.