На 83-годишна възраст почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков, управлявал руската столица 18 години - от 1992 до 2010 година, предаде ТАСС. Той е издъхнал в клиника Мюнхен, където е трябвало да му бъде направена сърдечна операция, съобщи телевизия РЕН. 

Настоящият градоначалник на руската столица Сергей Собянин потвърди информацията за кончината и изказа съболезнования на роднините и близките на Лужков.

"Напусна ни Юрий Михайлович Лужков. Искрено съжалявам, че вече го няма този енергичен, жизнерадостен човек, който оглавяваше Москва в сложния постсъветски период и направи много за града и гражданите му. Моите съболезнования на роднините и близките", написа той в Туитър.

Bulphoto

Роден на 21 септември 1936 година в Москва в семейството на дъроводелец, Лужков е назначен за кмет на руската столица на 6 юни 1992 година и след това последователно печели кметските избори през 1996, 1999 и 2003.

През 2010 беше принуден да се оттегли, след като тогавашният президент Дмитрий Медведев обяви, че е загубил доверие в него.

През месец май 2008 година, когато беше в България, Лужков участва в приятелски футболен мач между отборите на София и Москва, когато игра срещу Бойко Борисов.

Снимка: Иван Григоров

Вижте още снимки >>