Бившият държавен глава на Египет и един от най-влиятелните лидери в региона Хосни Мубарак почина на 91-годишна възраст, съобщи държавната телевизия.

Той управлява Египет 30 години, като става президент след убийството на Ануар Садат през 1981 година. Мубарак бе свален от власт с народен бунт през 2011 г.

След това срещу него се водиха две големи дела. Хосни Мубарак беше обвинен в подстрекателство към убийство на демонстранти по време на бунта. При сблъсъци с полицията тогава загинаха около 850 души.

През 2012 г. бившият президент беше осъден на доживотен затвор, но през 2014 г. беше оправдан, а на 2 март касационният съд потвърди решението за оправдаването му. От друга страна апелативният съд потвърди през януари 2016 година наказанието от три години затвор за Мубарак и синовете му Аля и Гамал по дело за корупция. Тримата бяха обвинени, че са присвоили над 10 милиона евро, отпуснати за поддържане на президентския дворец.

Освен трите години затвор експрезидентът и синовете му бяха осъдени да платят заедно глоба от 125 милиона египетски лири (около 15 млн. евро) и да възстановят на държавата 21 млн. лири (2,4 млн. евро). По това дело Мубарак излежа присъдата си и синовете му бяха освободени.

Последните години от живота си Хосни Мубарак прекара във военната болница в Кайро.