Питър Фрейтс - мъжът, който се превърна в лице на предизвикателството "Ледена кофа" през 2014 година, събрало милиони за изследване на Амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната още като болестта на Лу Гериг, почина от заболяването на 34-годишна възраст, съобщават световните агенции.

С малката Луси през 2015 г.

Снимка: Официален профил във Facebook

В изявление, направено от семейството му, се посочва, че бившият капитан на бейзболния отбор на университета "Бостън Колидж", диагностициран с болестта на 27-годишна възраст, е бил решен "да промени траекторията на болестта, за която няма лечение".

Съпругата на Пийт до последно се грижеше за него

Скрийншот: ABC News

Предизвикателството "Ледена кофа" събра над 220 милиона долара преди 5 години. В него се включиха хора от цял свят, сред които известни личности като Бил Гейтс, Джеф Безос, Опра Уинфри, Марк Зукърбърг, Стивън Спилбърг, Робърт Дауни младши.

От същата болест, но на 76 години, през 2018 г. почина гениалният астрофизик Стивън Хокинг. Известно още като заболяването на моторните неврони, то представлява прогресивно неврологично заболяване, което се характеризира с дегенерация на моторни неврони (клетки в гръбначния и главния мозък), и води до парализа и смърт.