Писателят Захар Прилепин, който е и съпредседател на руската партия "Справедлива Русия - Патриоти - За правда", възнамерява да се кандидатира на следващите президентски избори в Русия през 2024 г. и се подготвя за това, пише в. "Ведомости" като се позовава на четири източника от партията и един - близък до президентската администрация.

"Прилепин иска да покаже на администрацията на президента, че може да участва в изборите", казва източник от "Справедлива Русия". - За тази цел той изгражда отделна от партията щабна структура и действа активно в регионите." На 15 август Прилепин ще открие щаб в Краснодарския край, а след това ще има седем в Русия. Освен това е открил щабове в ЛНР, Херсонска и Харковска област.

Желанието на партията да отиде на избори изглежда логично, казва друг източник: "[Председателят на "Справедлива Русия" Сергей] Миронов не се кандидатира и през 2018 г., защото не може да се бори срещу първия човек. Но Захар [Прилепин] може, той се интересува от това". Този източник също така твърди пред "Ведомости", че подобна инициатива на Прилепин все още не се възприема "по най-добрия възможен начин" в администрацията на президента.

Източник, близък до същата институция, също е чул за възможността Прилепин да бъде номиниран. Той заяви, че одобрението на такъв проект е "в процес на подготовка. Засега се обсъжда идеологическата ниша на Прилепин в президентската кампания, казва източник, близък до "Справедлива Русия".

На въпрос на вестник "Ведомости" за евентуалната му кандидатура на следващите президентски избори самият Прилепин отговаря: "На ден днешен ме интересува: а) да се върна в Киев, б) деокупацията на руската култура в) да завърша биографията на Шолохов. Няма нито един проблясък на мисъл относно това, което казахте.

Прилепин, писател и бивш национал-болшевик, създава движението "За истината" през 2019 г., а през 2020 г. то формира основата на едноименна партия. През февруари 2021 г. става един от съпредседателите на "Справедлива Русия - Патриоти - За истината", след като трите партии се обединиха в навечерието на изборите за Думата. Прилепин заяви, че се е съгласил да учи във Висшето училище по държавна администрация към Руската академия за национална икономика и публична администрация, която ръководи вътрешния политически блок на АП.

Политическият консултант Валентин Бианки смята, че Прилепин се стреми към по-голяма субективност, но че е "преждевременно в момента" да се говори за избори, до които остават почти две години. Създаването на щабове и друга инфраструктура показва предварително, че кандидатът "изглежда наистина" иска да участва в кампанията, казва експертът, но се съмнява, че някой ще бъде допуснат до сериозно събиране на гласове по патриотичната програма.

Прилепин е достатъчно нарцистичен, за да се стреми да бъде в центъра на вниманието, казва политологът Михаил Виноградов. "Той е сравнително приемлив като кандидат - без да е напълно системна фигура, способна да превръща публичността в политически или административни резултати, той не изглежда опасен за управляващата система", казва експертът. Той е удобен и за "Справедлива Русия", тъй като ще бъде видим кандидат, но едва ли ще може да поеме ръководните лостове на партията, предполага Виноградов.

Захар Прилепин, който преди няколко години участва ката командир на батальон във войната в Донбас, е обект на персонални санкции от ЕС.