Пикът на епидемията в Китай, предизвикана от новия коронавирус, се очаква в средата на месец февруари, съобщават ТАСС и БТА. Агенцията цитира прогнозата на ръководителя на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан.

"Понастоящем е трудно да се предскаже преломния момент на епидемията, но той най-вероятно ще настъпи в средата на месец февруари", заяви Чжун Наншан.

Китайският вирусолог участва в телемост между действащата на терен група медици, работещи в град Ухан, където е първоначалното огнище на епидемията, и лекари, който се подготвят да ги заместят в по-късен етап.

Огнището на новата епидемия, предизвикана от вируса 2019-nCoV беше регистрирано в големия китайски град Ухан в края на 2019 година. Световната здравна организация обяви извънредно положение в международен мащаб, като я характеризира като епидемия с многобройни огнища. Извън пределите на Китай бяха констатирани заразявания в 24 страни.

Работници продължават дейността си, но при сериозни предпазни мерки

Снимка: БТА/XINHUA

Китайските власти потвърдиха над 42,7 случая на зараза с новия коронавирус, като смъртните случаи надвишиха 1000.

Световната здравна организация откри в Женева днес двудневна глобална научна конференция, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус, предадоха ДПА и БТА.

Откривайки форума, шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус изрази надежда, че един от резултатите на конференцията ще бъде съгласуването на пътна карта за изследвания и мерки за борба със заразата от коронавируса, около която учените и донорите да се обединят. Той отбеляза, че коронавирусът е проверка за целия свят, способен ли е той "да се сплоти за борба срещу общ враг, който не признава нито граници, нито идеологии".

В работата на форума участват около 400 експерти, медици, служители в общественото здравеопазване и правителствени представители от различни страни. Те ще обсъждат сегашната степен на познания за произхода, начините на предаване и лечение на вируса, както и "тъмните петна" в знанията ни за него. Ще се координират международните усилия в сферата на разработка на методи за лечение.

Откриването на форума на СЗО

Снимка: БТА/XINHUA

"Публикации, патенти и печалби сега нямат значение. Онова, което има значение, е да се спре епидемията и да се спасят човешки животи", подчерта Гебрейесус, призовавайки учените да си сътрудничат и да споделят своите открития и констатации.