Фармацевтичната компания "Пфайзер" е започнала изпитания на потенциална терапия срещу Covid-19 като профилактичен препарат, чиято цел е отблъскване на вируса при контакт с него, съобщи Асошиейтед прес.

Терапевтичното лекарство, което компанията разработва, ще бъде изпробвано в комбинация с ниска доза от препарата срещу СПИН ритонавир при доброволци над 18 години, които живеят в домакинство със заразен с новия коронавирус.

З последната фаза на клинични изпитания компанията набира 2660 доброволци, които ще приемат или комбинираната терапия, или плацебо два пъти дневно за период от пет до десет дни.

Изследователите на компанията очакват приемът на ритонавир да помогне на терапевтичния препарат да запази активното си действие срещу вируса за по-дълъг период.

"Убедени сме, че ако е успешна, тази терапия ще помага за ранното спиране на коронавируса, преди да е имал възможност да започне да размножава бързо", каза д-р Микаел Долстен, главен учен на компанията.

Новият терапeвтичен продукт се изследва при доброволци, които вече са заразени с новия коронавирус. Целта му е да се предписва при първи симптоми на инфекцията, без да се налага пациентите да бъдат хоспитализирани. Резултатите от клиничните изпитания се очакват до края на годината. Лекарството действа, като блокира ключов ензим, който вирусът използва за репликацията си.