"Пфайзер" временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавируса за Европа, докато повиши производствения си капацитет, заявиха днес компанията и норвежкият Институт за обществено здраве, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

"Получихме това съобщение днес малко преди 10 ч. Очаквахме 43 875 дози от ваксината от "Пфайзер" през третата седмица на месеца. Сега изглежда ще получим 36 075 дози", се казва в изявлението на института.

Намаляването на доставките е свързано с реорганизация на производството на ваксината и обновяване на обемите на производството, обяснява институтът. Когато този процес завърши, Пфайзер ще може да увеличи производството на ваксината от 1,3 милиарда дози годишно до 2 милиарда дози. Временното намаляване на доставките ще засегне всички европейски държави, посочи институтът и допълни, че все още не се знае в какви срокове компанията ще завърши да обновява производството си.

"Пфайзер" заяви, че е направила промени в производствения процес и съоръженията, които ще изискват допълнително одобрение от регулаторите.

"Макар че това временно ще се отрази на доставките в края на януари и началото на февруари, то ще осигури значително увеличаване на дозите за имунизиране, които ще са налични в края на февруари и март", съобщи "Пфайзер".

Норвегия, която не е страна членка на Европейския съюз, получи достъп до ваксините, придобити от блока, благодарение на Швеция - страна членка, която ще купи повече от необходимото й и ще продаде излишъка на Норвегия.

Норвежкият институт за обществено здраве заяви, че благодарение на натрупани резерви няма да има забавяне на разпределението на ваксини срещу Covid-19 в Норвегия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е разговаряла с ръководството на фирмата и е била уверена, че до края на първото тримесечие ЕС ще получи предвидените количества.

Фон дер Лайен поясни на пресконференция в Лисабон, организирана по повод началото на португалското председателство на Съвета на ЕС, че "Пфайзер" временно ще забавят доставките в следващите седмици, за да внесат промени в производствената верига. Тя отбеляза, че фирмата разбира необходимостта графиците да бъдат спазвани, особено заради вече поставените първи дози и намаляващото време до вторите дози.

Това е здравен въпрос, заяви председателят на ЕК. По нейните думи след новогодишните празници в ЕС се отчита скоростно нарастване в броя на новозаразените, а новопоявилите се щамове на вируса на болестта будят тревога.

Ваксинирането е светлина в края на тунела, а въвеждането на общопризнато удостоверение за имунизираните е здравно изискване. Въпросът за какво да служи удостоверението е политически и правен. Винаги може да се предвиди съчетаване на такъв документ с разпечатка от отрицателно изследване за ковид например при пътуване, добави председателят на комисията.