Цената на Американския лек суров петрол спадна до 27,92 долара за барел, след което леко се повиши, в азиатската електронна сесия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петролът сорт Брент, който е референтен за европейския пазар, поевтиня за кратко до под 28 долара за барел при търговията в Азия преди два дни.

Спадът последва вдигането на по-голямата част от международните санкции срещу Иран.

За последен път американският лек суров петрол е достигал цена под 28 долара за барел през септември 2003 г.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр опроверга обвиненията към страната си, че манипулира цената на петрола на международните пазари, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Цената на петрола се определя от пазара, заяви Ал Джубейр, според когото понижаването на цените на петрола се обясняват със свръхпроизводството му в редица държави и заради недостатъчното му търсене в други.

„Пазарът не трябва да се манипулира. Нужно е пазарните фактори да действат. Ако се опитваш да манипулираш пазара, то рано или късно ще заплатиш скъпо за това“, заяви министърът.

Цената на мексиканския петрол също падна до най-ниското ниво за почти 13 години. Според държавната петролна компания Pemex, цената на барел добивания в Мексико суров петрол падна до 20,02 долара.

Такава беше тя на 28 април 2003 година. В началото на седмицата главният изпълнителен директор на Pemex Емилио Лосоя каза, че компанията няма да намали производството, въпреки ниските цени на световния пазар. Той също така заяви, че разходите за производство на един барел са по-малко от 10 долара.

Цени на горивата в Европа >>

НА ФОКУС: Руският страх от нов държавен фалит