Петима души загинаха при експлозия в завод за професионално оборудване в град Мценск, в Орловска област, Западна Русия, предаде ТАСС, като се позова на медицински служители.

Четирима работници са загинали на място, а техен колега, турски гражданин, е починал в местната болница.

Броят на загиналите и ранените се уточнява, съобщи регионалната следствена служба.

Спасители извадиха изпод развалините тялото на жена и така броят на жертвите се увеличи до пет, каза за ТАСС по-рано медийният съветник на губернатора на областта Андрей Кличков - Сергей Лежнев.

"Петима мъртви, жена беше извадена изпод развалините", каза той.

Пострадали са още трима работници от Турция, един от които ще бъде транспортиран с линейка в град Орел. Другите двама са в по-леко състояние и отказват настаняване в областната болница.

Експлозията е станала при монтаж на оборудване в новостроящ се цех от предприятието, съобщи пред журналисти самият губернатор Кличков.

Според Анатолий Щуров, началник на регионалния отдел на Следствения комитет на Руската федерация, разследващите са иззели необходимите документи. "Иззета е необходимата документация, назначени са експертизи. Предложена е основната версия и са предприети редица мерки. Експлозията е възникнала в резултат на натрупването на течни, лесно запалими химически съединения - ацетон, бензол и други. Изключена е версията терористичният акт", каза Щуров, добавяйки, че самоличността на загиналите се установява с идентификация.

Регионалната администрация съобщи, че експлозията може да е станала по време на работа, следствените органи са образували дело по част 3 на член 143 от Наказателния кодекс ("Нарушение на изискванията за охрана на труда").