Петима български граждани са били арестувани в Турция за поставяне на скимиращи устройства на банкомати в пет турски града. Те са били част от българска престъпна група, занимавала се с фалшиви банкови карти, съобщиха турските медии, цитирани от "Родопи24".

В продължение на 6 месеца петимата са участвали в копиране на данни от банкови карти в градовете Бурса, Ескишехир, Коджаели, Сакаря и Чорум. Нашенците попаднали в полезрението на полицията, след като на записите от охранителните камери разследващите забелязали, че в портфейла на единия от заподозрените има българска банкова карта.

В град Бурса петимата българи са поставили устройствата на три банкомата и с тяхна помощ са успели да копират информацията от дебитните и кредитни карти на множество клиенти, твърдят от отдела за киберпрестъпления на полицията в "столицата на изселниците".

Николай Валентинов Георгиев, Иван Словов, Иван Димов Иванов, Кръстю Валентинов Кръстев и Мирослав Атанасов Георгиев са заподозрени в монтаж на копиращи устройства на банкомати, намиращи се в кв. "Сеъбашъ", "Улуйол" и метро станцията на "Османгази".

Съдът е постановил мярка "задържане под стража" за обвиняваните в "злоупотреба с дебитни и кредитни карти".