Четирма румънци са заплашени от затвор в Италия, след като заклали прасе на двора за празниците, пише в. "Адевърул", позовавайки се на италиански медии.

Спазването на празничните традиции може да струва скъпо на четирима румънци, живеещи в Италия. Те заклали прасе в двора на къщата си, без да се съобразят със законодателството на полуострова, което предвижда строги норми при убиването на животни.

Новината, публикувана във всекидневника "Месаджеро", отприщи вълна от възмущение сред италианците, които призоваха четиримата румънци "да бъдат третирани така, както те са третирали животното".

Случката е станала в района на град Анцио, а полицаите били извикани от съседите, изплашени от писъците на животното. Четиримата румънци на възраст между 35 и 40 години и един италиански гражданин, който транспортирал животното, са обвинени в "жестокост към животните и незаконно транжиране". Те са заплашени със затвор от шест месеца до една година и глоба до 150 000 евро.

За по-малко от час новината беше споделена близо 800 пъти и получи стотици коментари в социалните мрежи, като някои потребители пожелаха на четиримата румънци "да споделят съдбата на животното", съобщи БТА.

Други обаче напомниха, че подобни традиции е имало и в Италия до неотдавна. "Когато бях млад, така бяха убивани всички животни на село". "Допреди 20, 30 години това беше празник, сега става престъпление", коментираха някои читатели.