Делегациите на Франция и Сърбия подписаха днес 22 споразумения от сферите на икономиката, военната промишленост, образованието и културата, а на пресконференцията между президентите на двете страни бяха разменени пет документа, предаде Танюг.

Пет от 22-те споразумения, подписани днес в Белград в присъствието на президентите на Франция Еманюел Макрон и на Сърбия Александър Вучич, са в сферата на военната промишленост на двете страни.

По думите на военнополитическия коментатор Мирослав Лазански, Франция е генератор на западноевропейската военна промишленост за въоръжение. По количество и качество на въоръжението тя е веднага след САЩ, защото има сериозен атомен компонент, каза Лазански за РТС.

Той специално посочи ракетите за ПВО Мистрал, които може да се инсталират например на речни кораби, и се използват за сваляне на ниско летящи машини.

Става въпрос за най-съвременна технология и стратегическата цел е сръбската армия да се въоръжи с нея, за да повиши способността си да отговори на съвременните заплахи.

Същевременно вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович подписа писмо за намерения за проект на Белградско метро между правителствата на Франция и Сърбия и белградската община. Тя подчерта, че метрото е най-големият и най-важен инфраструктурен проект в Белград, но е и проект от национално значение за Сърбия.

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък помолил френския си колега Еманюел Макрон за помощ за разрешаване на косовската криза, съобщи Вучич на пресконференция сред разговорите, цитиран от Танюг.

Вучич каза, че е помолил Макрон и за помощ и подкрепа за европейския път на Сърбия. Той добави, че е имал дълъг, открит и искрен разговор с Макрон по всички ключови въпроси.

"Не съм мечтател, но съм уверен, че енергията и политическият ентусиазъм на Макрон може да промени много на европейския континент и да помогне на нашата страна", каза Вучич.

Изслушах президента Макрон по всички важни регионални и европейски въпроси, научих много от него, разказах му за всичките ни проблеми. Обсъдихме двустранните отношения и косовския възел, каза Вучич.