Руският президент Владимир Путин може да съобщи в най-близко бъдеще, че се е ваксинирал срещу коронавируса. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

"Имаме право да очакваме, че в обозрима перспектива президентът сам ще разкаже за взетото решение", каза Песков в интервю за телевизия "Россия-1". Президентският прессекретар припомни по-раншно изявление на Путин, че той задължително ще се имунизира.

Информационните атаки срещу Путин и от Запада, и в самата Русия продължават вече 20 години. Президентът със сигурност е формирал някакъв имунитет срещу тях и няма да реагира на всяка лъжа. Москва ще има готовност за всякакви недружелюбни действия от страна на други държави: "ще се ориентира строго по собствените си червени линии - те няма да изчезнат никога", увери Песков.

Говорителят на Кремъл нарече санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток-2" "съвсем неприкрита, една такава каубойска атака". Песков изтъкна, че работата по тръбопровода методично продължава, наближава "финализацията на проекта".

На 23 декември Ройтерс цитира високопоставени източници от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, според които тя планира да наложи нови санкции спрямо "Северен поток-2", напомня ТАСС.

Уреждането в Украйна става все по-трудно с течение на времето, констатира Дмитрий Песков. Става дума за вътрешноукраински конфликт, в който Русия, Франция и Германия не са участници, нито страни. И Русия, и Германия, и Франция правят всичко възможно, за да помогнат на Украйна да уреди този конфликт. Същевременно "пасивността на Киев в осъществяването на взетите решения се вижда с просто око и от Париж, и от Берлин. И в Париж, и в Берлин не крият, че са разочаровани във връзка с много моменти от тази ситуация", посочи прессекретарят на Владимир Путин.

Москва не получава предложения за контакти от Украйна. "Сега никой не ни се и обажда толкова" по телефона, добави Песков.

Украинският президент Володимир Зеленски е допуснал "огромна грешка" в отношенията си с Русия като е обявил Съветския съюз за един от виновниците за Втората световна война, смята още прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

През януари тази година Зеленски бе във Варшава, където обяви, че СССР е разпалил войната заедно с Нацистка Германия.

Според Песков, това изказване навръх 75-годишнината от победата над нацистите е "разкъсало сърцето" на руския президент Владимир Путин, на всички ветерани и на потомците им, които живеят на територията на бившия Съветски съюз, много от тях - в Украйна.

Личните отношения между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган позволяват да се намират хармонични решения в спорни ситуации, заяви още говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Освен това, разбира се, ние имаме огромен комплекс двустранни отношения. Когато две държави се управляват от лидери, които се смятат за хора, държащи на думата си, и за хора на действието, това е залог, че дори и да възникнат разногласия или конфликт на интереси, конструктивната нагласа на лидерите ще позволи да се излезе хармонично от ситуацията", каза Песков.

Говорителят на Кремъл добави, че Русия и Турция са най-големите геополитически фактори, които могат и са длъжни да дадат значителен принос за сигурността и стабилността в региона или поне да направят така, че "да няма война".

По-рано Путин на пресконференция нарече Ердоган човек, който "държи на думата си", независимо че "по отделни въпроси мненията им може да се разминават". Ердоган от своя страна отговори по подобен начин, като изтъкна, че смята Путин за "честен човек".