"Русия не споделя оценката на Турция за мирния план, предложен от украинския президент Володимир Зеленски, планът е неприемлив за Москва", заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви наскоро по време на посещение в Република Южна Африка, че Турция подкрепя мирния план, предлаган от украинския президент Володимир Зеленски, припомня БТА. "Ние, Турция, подкрепяме този мирен план и продължаваме да работим по него", каза Чавушоглу.

"Наясно сме с оценката на Турция за т.нар. мирен план на Зеленски, не можем да се съгласим с нея, подкрепата на Анкара за това начинание на киевския режим едва ли ще допринесе за търсенето на оптимални начини за постигане на мир в Украйна, вече неведнъж сме казвали, че този план е неприемлив за нашата страна", каза Захарова.

Отделно, говорителката потвърди, че се работи по провеждането на среща на министрите на външните работи на Русия, Сирия и Турция, като добави, че датата все още не е одобрена. "Ще ви уведомим за подробностите относно датата, въпросите, които ще се обсъждат, участниците и форматите, веднага щом това бъде съгласувано със страните", добави тя.

Песков: Назначението на Герасимов е свързано с разширяване мащаба на операцията в Украйна

Дмитрий Песков - говорителят на руския президент, коментира назначението на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ операцията в Украйна, като го свърза с разширяване на мащаба на задачите на руските войски:

"Коментарът (за назначението на Герасимов) беше даден вчера от министерството на отбраната - то е свързвано с разширяването на мащаба на поставените задачи. Нямам какво да добавя към това", заяви днес пред репортери Песков, цитиран от ТАСС и БНР.

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че ген. Валерий Герасимов е назначен за командир на обединената групировка от войски, а негови заместници са главнокомандващият въздушно-космическите сили ген. Сергей Суровикин, главнокомандващият сухопътните войски ген. Олег Салюков и заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген.-полк. Алексей Ким.

Същевременно беше съобщено, че делегация, оглавена от ген. Олег Салюков, днес е посетила Беларус, за да провери бойната готовност на разположените там съвместни сили. Това съобщи беларуското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Москва и Минск подсилиха съвместната си военна групировка в Беларус и планират общо авиационно учение там следващия понеделник.