Мушараф ще бъде съден, съобщи прокурор Мохамад Азхар след края на 20-минутно заседание на съда в град Равалпинди. На него бяха повдигнати три обвинения срещу бившия пакистански президент - в убийство, заговор за убийство и подпомагане на убийство.

Первез Мушараф бе арестуван в средата на април в дома му край Исламабад.

Мушараф не направи никакви изявления по време на съдебното заседание. Той обаче отрича всички обвинения, съобщи негов адвокат.

Журналисти не бяха допуснати в съдебната зала. Стотици полицаи бяха разположени по главния път към сградата на съда, както и по покривите на околните сгради.

На 6 август съдът отложи очакваното от мнозина повдигане на обвинения на Мушараф, тъй като реши, че е прекалено опасно за бившия президент да се яви лично поради заплахи за неговия живот.

Следващото заседание по случая бе насрочено за 27 август.

Повдигането на обвинения срещу Мушараф, бивш началник на генералния щаб на могъщата пакистанска армия, дошъл на власт с държавен преврат през 1999 г. и някога силният човек в тази държава ядрена сила, е безпрецедентно събитие в една страна, управлявана от военните през половината от своята 66-годишна история, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Процесът наруши неписаното правило, че военната върхушка е недосегаема за закона в Пакистан, който се опитва да се отърве от десетилетията на военно управление при новия министър-председател Наваз Шариф.

Бившият пакистански премиер Беназир Бхуто бе убита на 27 декември 2007 г. след предизборен митинг, броени седмици след като се завърна в страната след години на самоналожено изгнание.