Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви днес Пентагонът, предадоха световните агенции. Те са ефикасни срещу танкове и блиндирана военна техника.

120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев в рамките на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона долара, поясни Пентагонът в изявление.

За първи път САЩ ще доставят подобни боеприпаси на Украйна, които са спорни заради рисковете за отравяне на военните и на населението.

Уранът е изключително плътен метал, който не се деформира, когато влиза в контакт с целта си. Той е използван затова в бомби и снаряди, допълва БТА.

Великобритания вече обяви преди няколко месеца, че има намерение да достави боеприпаси, съдържащи обеднен уран на Украйна. Тогава Москва разкритикува тази инициатива.

САЩ вече обещаха близо 43 милиарда долара военна помощ на Киев от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви днес, че танкове "Ейбрамс" скоро ще бъдат доставени на Украйна.

В новия пакет от помощи, обявен от Пентагона днес, има и боеприпаси за артилерията, системите ХАЙМАРС, противотанкови системи и системи за противовъздушна отбрана, каза говорителката на Белия дом.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъди с министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, която днес е в Киев, нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Укринформ. Двамата лидери дадоха обща пресконференция.

"Днес обсъдихме нов пакет от военни мерки. Това ще бъде дванадесетият пакет, който се подготвя за този месец", каза Зеленски.

Той припомни, че украински пилоти се обучават да работят с изтребители Ф-16 в Дания.

"Украинските военни имат задача да подготвят необходимата инфраструктура в страната ни възможно най-скоро. И това е една от ключовите задачи, които силите за отбрана трябва да изпълнят в момента", подчерта президентът.

Държавният глава допълни, че в момента се обсъждат въпроси, свързани с разширяване на възможностите за обучение и ускоряване на реалното интегриране на съвременните изтребители в отбраната на Украйна.

Като цяло Зеленски нарече днешните разговори с Фредериксен много съдържателни и още веднъж благодари на Дания за цялата подкрепа, която тя оказва на Украйна, като отбеляза, че дава висока оценка на настоящите двустранни отношения.

На свой ред датският министър-председател заяви, че Дания предоставя на Украйна военно оборудване и боеприпаси, но иска да направи много повече, включително в областта на противовъздушната отбрана.

"Ще продължим подкрепата си за гражданското общество, за цивилните граждани", подчерта тя.

Освен това министър-председателят изрази съболезнования във връзка със смъртта на цивилни граждани след руското нападение срещу пазара в Костантиновка, в Донецка област.