Пентагонът получи ново искане от правителството на Доналд Тръмп за изграждане на 435 километра стена по границата с Мексико и сега извършва оценка на разходите и осъществимостта, съобщи висш служител на американското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Изграждането на стената, което е предизборно обещание на президента и трябваше да бъде изградено миналата година, бе спряно по финансови причини.

Министерството на вътрешната сигурност е поискало Пентагонът да финансира изграждането на стената тази година като част от усилията за справяне с трафика на наркотици, казаха източници от сферата на отбраната, пожелали да останат анонимни. Според тях преценката какво от искането да бъде одобрено ще отнеме около две седмици, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новото искане е изпратено на фона на остри разногласия за пограничната стена между президента Доналд Тръмп и членовете на Конгреса, които са против това средства, предназначени за военни разходи, да се пренасочват за изграждането на стената.

Според източника на Ройтерс предишните искания на министерството на вътрешната сигурност са били изпълнявани само частично от Пентагона.

Същевременно висши представители на мексиканското външно министерство се срещнаха с главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар и се споразумяха по двустранна програма за ограничаване на трафика на незаконно оръжие, наркотици и пари, съобщи министерството, цитирано от Ройтерс.

Срещата се състоя след посещение на Бар през декември миналата година и на нея продължи обсъждането на сътрудничеството в борбата с контрабандата на оръжие в Мексико и трафика на наркотици в САЩ. Вчера двете страни се споразумяха да работят заедно за намаляване на употребата на наркотици и за борба с пристрастяването, се казва в изявление на министерството, цитирано от Асошиейтед прес.

Мексиканските власти засилиха миналата година натиска върху мигрантите, преминаващи транзитно през страната, а в замяна поискаха от САЩ да направят повече за пресичане на притока на огнестрелни оръжия и боеприпаси в Мексико. Миналата година в Мексико са били извършени най-много убийства, откакто се води такава статистика.