Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер каза днес, че пенсионира предсрочно шефа на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен, съобщи ДПА.

Заместникът на Маасен - Томас Халденванг, ще поеме временно функциите му на ръководител на Федералната служба за защита на конституцията до намирането на постоянен приемник, съобщиха разузнавателни източници.

Решението на вътрешния министър влиза в сила незабавно и бе взето след като в. "Зюддойче цайтунг" написа, че Маасен е заявил, че правителството на Германия води "наивна и левичарска" политика по въпроса за имиграцията, както и че е възможно да влезе в политиката. Той направил това изказване на закрито заседание пред свои европейски колеги в средата на октомври. 

Зеехофер веднъж вече спаси Маасен от уволнение, когато той оспори автентичността на видеозаписи, показващи крайнодесни екстремисти да гонят имигранти по улиците Кемниц.

Сега път Маасен заявил, че въпросните записи не се различавали по нищо от руската пропаганда, и се представил като жертва на лов на вещици, воден от "радикални леви сили" в редиците на Германската социалдемократическата партия, по-малкия партньор на Меркел в управляващата коалиция. 

"В Германия гледат на мен като на критик на идеалистична, наивна и левичарска политика към чужденците и сигурността", каза той. Шефът на контраразузнаването добавил, че би могъл да си представи "живот извън държавната служба, например в политиката или бизнеса", каза той.