Мерките за бюджетни икономии са по искане на тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да продължи финансирането на Гърция в рамките на договорения с нея втори спасителен план. Кредиторите настояват мерките да са малко на брой, но с висок ефект.

Икономическият екип на премиера Андонис Самарас е поискал от различните министерства и ведомства да излязат с предложения за тези съкращения. Очаква се да бъдат орязани високите пенсии от над 2400 евро и заплатите на висшите държавни служители, а също така и да се въведе единна схема, по която ще се плащат заплатите на работещите в държавните предприятия, заети в сферата на услугите. Преценява се, че от орязването на високите пенсии в бюджета ще влязат един милиард евро.

От административната реформа се очаква да бъдат икономисани два милиарда евро. Става дума за свиване на услугите в държавния сектор, за премахване или сливане на държавни структури и за преструктуриране на човешките ресурси. Неясно е дали кабинетът Самарас ще предприеме масови закривания на държавни предпрития и дали ще прибегне до уволнения. Засега управляващата коалиция уверява, че такива няма да има. Обмисля се също орязване на социалните помощи и даже премахване на част от тях. От тези съкращения се очаква да бъдат спестени 3 млрд. евро.

Предвижда се Атина да представи тези мерки за икономии на кредиторите на 24 юли в желанието си да остане под финансовата защита на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). За юли са набелязани мерки за икономии в размер на 3 млрд. евро, които кабинетът ще реализира до края на годината. През зимата Гърция се ангажира до юни да подготви това ново затягане на кранчето на бюджета в замяна на деблокирането от ЕС и МВФ на нова финансова помощ, достигаща общо 240 милиарда евро заеми за периода 2010-2014 година,

От втория пакет, който е на стойност 130 млрд. евро, Атина се надява да получи възможно най-скоро първият транш, който е в размер на 31,5 млрд. евро и смята да поиска от кредиторите удължаване на срока на меморандум за икономии за след 2014 г. с цел намаляване на бюджетния дефицит. Отпускането на транша ще зависи от доклада на тройката за извършения от нея финансов одит на Гърция. Германски правителствени източници твърдят, че гръцкото правителство не е изпълнило 210 от около 300 цели за икономии от пакета антикризисни мерки, договорен с международните кредитори.

Гърция не е приложила програмата, договорена с международните кредитори. Това заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства групата на страните, въвели еврото. Очевидно е, че ще струва повече пари, ако дадем на Гърция повече време за реализиране на целите, каза Юнкер в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от БТА. Според изданието председателят на Еврогрупата смята, че през септември ще проличи дали Гърция може да остане в еврозоната.