Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, предават МИА и БТА.


Церемонията се състоя във вила Водно по обяд, след като Зоран Заев от името на коалицията "Можем", която спечели най-много депутатски места, информира Пендаровски за разговорите с няколко партии за осигуряване на парламентарно мнозинство за формиране на правителство, съобщи кабиненът на президента на Северна Македония.

В обръщение пред президентската вила Водно, след връчването на мандата, Зоран Заев каза, че най-вероятно преди да измине законовият срок от 20 дни страната ще получи ефикасно правителство, правителство, което ще продължи по пътя към ЕС и което ще развива концепцията "Едно общество за всички", освободено от каквито и да било национализми и етнически предразсъдъци.

Чест и отговорност е за мен, че съгласно конституцията, като лидер на СДСМ и коалицията "Можем", получих днес мандат от президента Пендаровски за ново демократично, европейско правителство с институции, които по-добре ще служат на гражданите, заяви Заев, цитиран от Макфакс.

Той обяви, че в срок от 20 дни ще изготви програма и ще направи опит за съставяне на стабилно правителство.

Заев изтъкна, че Северна Македония ще получи правителство, което ще продължи по ясна посока - ЕС, просперитет и дългосрочна стабилност. Правителството ще има качествени, отговорни и отчетни кадри, а приоритет ще бъдат икономиката, борбата с престъпността и корупцията, както и прочистване на правосъдието.

Въз основа на член 84, съгласно член 90 от конституцията и предложението на коалицията "Можем", определям за мандатоносител за съставяне на правителство Зоран Заев, председател на СДСМ и депутат в парламента, заяви Пендаровски.