Нови 73 души са починали в континентален Китай вчера вследствие на епидемията от коронавируса. С това общият брой на починалите става 563. Това съобщиха китайските здравни власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Националната комисия по здравеопазването заяви, че в цял Китай през вчерашния ден е съобщено за 3694 нови случая на коронавируса, с което общият брой става 28 018.

3700 "затворници" на круизен кораб

Още десет души на борда на круизния лайнер в пристанището на Йокохама са дали положителна проба за коронавируса, съобщи днес японската телевизия, като се позова на здравното министерство в Токио.

Около 3700 души са заплашени от останат блокирани най-малко две седмици под карантина на борда на круизния кораб. 80-годишен мъж от Хонконг дал положителна проба, след като слязъл от кораба в края на миналия месец.

За вируса се проверяват и 3600-те пътници на борда на друг круизен кораб, този път в Хонконг, след като трима пасажери от предишно пътешествие, са диагностицирани с вируса, предаде Асошиейтед прес. Главният администратор на Хонконг Кари Лам обяви, че два пристанищни терминала, включително този, на който в момента корабът е поставен под карантина, ще бъдат затворени.

Кари Лам обяви вчера, че от събота, 8 февруари, всички посетители, пристигащи от континентален Китай, ще бъдат подлагани на задължителна двуседмична карантина.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че организацията стартира на 5 февруари "План за стратегическа подготовка за подкрепа на държавите при предотвратяването, откриването и диагностиката при предаването на коронавируса".

На пресконференция генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви вчера, че световната общност трябва да задели 675 млн. долара за провеждане на антивирусни мероприятия в близките три месеца.