Социалистът Педро Санчес положи днес клетва като премиер на Испания пред крал Фелипе Шести - ден след като получи вот на доверие в парламента като лидер на безпрецедентна коалиция с радикалната лява коалиция "Унидас Подемос", предаде Франс прес.

С решението си вчера испанският парламент сложи край на политическата безизходица в страната.

Санчес се закле да спазва конституцията по време на церемония в кралския дворец Сарсуела, но не върху Библията и кръста. Той направи същото, както при идването си на власт през юни 2018 г., когато стана първият испански премиер, положил клетва без използването на религиозни символи, откакто демокрацията в страната бе възстановена през 1977 г.

Сега социалистът Санчес предстои да състави своето правителство. Това ще е първият коалиционен кабинет след края на диктатурата на Франко през 1975 г. В годините след смъртта му на власт с абсолютно мнозинство се редуваха или социалисти, или консерватори. Това не беше възможно от 2015 г., когато две нови партии влязоха в парламента. Но на испанските политици им бяха необходими четири години и четири парламентарни избори, за да се примирят с факта, че също сега ще трябва да правят компромиси с други партии.

Испанската социалистическа работническа партия на премиера съобщи, че новото правителство ще бъде представено следващата седмица, въпреки че първоначално се очакваше това да се случи още тази седмица, отбелязва АФП.