В изявление на Ватикана вчера беше посочено, че Апостолическият трибунал ще бъде в състава на Конгрегацията за доктрината на вярата, като в него ще се влее сегашната дисциплинарна комисия на конгрегацията. Той ще съди епископи за престъпления, свързани със злоупотреби по служба, когато става дума за малтретиране на непълнолетни, предаде БНР.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди посочи, че новостта е, че вече има конкретна процедура, която е свързана със злоупотреби по служба на епископите.

"Досега не разполагахме с такава стандартна и ясна процедура", допълни Ломбарди.

Организации на жертвите на издевателства от години призовават Ватикана да установи ясни процедури за по-голяма отчетност на епископите за злоупотреби, дори те да не са пряко отговорни за тях.

Миналата година ООН и редица правозащитни организации остро разкритикуваха Ватикана, че не взема по-строги мерки срещу престъпленията.

През 2010 г. в Белгия се разрази огромен скандал, след като сформирана от самата църква специална комисия за разследване на сексуални посегателства на прелати срещу деца през 60-те и 70-те години на миналия век пусна доклада си в интернет. В него бяха изнесени над 480 случая на сексуални посегателства както срещу малки момчета, така и срещу момиченца, в които са замесени 91 свещеници.

Няколко седмици след избирането си за глава на Римокатолическата църква през март 2013 г., папа Франциск заяви, че иска Католическата църква да "действа решително", за да изкорени сексуалните посегателства срещу деца от страна на свещеници и да гарантира, че виновниците ще бъдат наказани.